Otthoni hospice ellátás


Otthoni hospice ellátás Hospice ellátás a terminális állapotban lévő, elsősorban tumoros betegek körében segíti az emberséges környezet, szakellátás megteremtését. A hospice-palliatív ellátás törekszik a beteg szenvedéseinek enyhítésére, teljes testi- és lelki komfortjának megteremtésére, valamint segíti a családot a gyász feldolgozásában.


Hospice ellátás a terminális állapotban lévő, elsősorban tumoros betegek körében segíti az emberséges környezet, szakellátás megteremtését. A hospice-palliatív ellátás törekszik a beteg szenvedéseinek enyhítésére, teljes testi- és lelki komfortjának megteremtésére, valamint segíti a családot a gyász feldolgozásában.

 

2015-06-11_14432746rb

 

A palliatív ellátás a beteg hatékony, teljes körű ellátása akkor, amikor a betegség nem reagál a gyógyító célú kezelésekre, és amikor a fájdalom és egyéb tünetek enyhítése, pszichológiai, szociális problémák megoldása kiemelkedő jelentőségű feladat. Átfogó célja a lehető legmagasabb életminőség biztosítása a beteg és családja számára. A palliatív ellátás értékeli, becsüli az életet, a haldoklást természetes folyamatnak tekinti. Hangsúlyozza a fájdalomcsillapítás és más kínzó tünetek enyhítésének fontosságát, magában foglalja a betegellátás fizikai, pszichológiai oldalát, valamint támogató rendszert biztosít, amely segíti a beteget, hogy a halál pillanatáig a lehetőségek szerint aktívan élhessen, és segíti a családot, hogy a betegség és a gyász idején megbirkózzanak a nehézségekkel.


A palliatív ellátás olyan, alap- és szakellátás szintjén működő, szabadon, térítés nélkül igénybe vehető gondozási forma, melynek célja nem a betegség gyógyítása, hanem a gyógyíthatatlan – különösen a daganatos betegség gyógyíthatatlan stádiumába került –, szenvedő betegek fájdalmainak és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetése vagy csökkentése, a betegek életminőségének javítása.


A hospice szolgáltatás célja, hogy a terminális állapotú beteg minél teljesebb fizikai és pszichoszociális jólétét biztosítsa.